gre2001

Uffes Hemsida
Fotogalleri Ladda ner Recept Gästbok DVD Kontakt Info Tips och Program Länkar

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag hoppas att ni får tag i något som passar er. Jag har "lånat" lite artiklar från olika Webbtidningar. Skulle inte nån länk fungera så kopiera den och klistra in den i webbläsaren.
 
 
Skapa systemåterställningsdisk

I Windows 7 finns ett inbyggt verktyg för att skapa en systemåterställningsdisk. Man går först till Startmenyn och öppnar kommandoprompten. Efter det skriver man in "system repair disc", utan cituationstecken, och trycker på Enter.

 
Fixa korrupt ikoncache i Windows 7

Om ikonerna i Windows 7 har blivit korrupta och visas felaktigt så bör man återställa ikoncachen. Bläddra fram till ikonmappen som finns under C:\Users\%username%\AppData\Local. Markera sedan filen IconCache.db och tryck på Delete, svara Ja och starta sedan om datorn. För att man ska kunna se filen krävs att man har aktiverat att visa dolda filer på datorn.

 
F8 räddar dig ur nöden

På en Windows 7-dator kan du vid problem trycka F8 under start av dator, det vill säga precis innan Windows börjar laddas. Du kan då välja att reparera din dator (Repair your computer) varpå du kan nå systemåterställningsverktyg som Systemåterställning, komplett PC-återställning eller en kommandoradstolk. Med detta verktyg kan du som sagt vid problem med din dator lösa dessa utan att ens komma in i Windows 7. För att kunna använda detta så krävs att du loggar in med att lokalt administratörskonto men vill du slippa det kan du komma rakt in i återställningsverktygen genom att starta datorn på en Windows 7-DVD exempelvis, då görs inte kontrollen om lokalt administratörskonto.

 
Reparera systemfiler

System File Checker, SFC, är ett Windows 7-verktyg där man kan reparera skadade sysstemfiler. För att starta verktyget så öppnar man först kommandoprompten. I den skriver man sedan in "sfc /scannow", utan citutionstecken, och trycker på Enter. Då söker verktyget igenom datorns systemfiler och återställer filer som är skadade eller raderade.

 

Gratis antivirusprogram från Microsoft

Microsoft har tidigare haft ett antivirusprogram med namnet Live OneCare men på grund av dåliga sökresultat blev det aldrig någon större succé.

Nu kommer en efterföljare i form av Security Essentials som sedan i tisdags kan laddas hem helt gratis, och det erbjuder ett traditionellt realtidsskydd som ska stå emot virus, spioner och andra skadliga program. Mjukvaran har stöd för Windows 7 och innehåller en funktion som ser till att uppdatera virusdatabasen automatiskt.

http://www.microsoft.com/SECURITY_ESSENTIALS/

 
Förminska alla digitalfoton samtidigt

Fast Image Resizer 0.98 [engelska, 443 kB, gratis]

Stopp! Innan du börjar skicka iväg alla dina semesterbilder via e-post till släktingar och vänner, dra ner storleken på dem. Det finns ingen anledning att e-posta bilder som är i flera tusen megapixlar när man ändå bara ska titta på dem på datorskärmen. 1024 pixlars bredd är bättre. Det löser du kanonlätt med Fast Image Resizer, som förminskar alla bilderna snabbt och lätt.

http://adionsoft.net/fastimageresize

 
Aktivera COM portar

Jag rekommendera i första hand att ni kontrollerar att det finns någon COM-port installerad på er PC. Detta främst om ni använder er av en laptop där det inte finns någon fysisk COM-port.

 

Öppna Kontrollpanelen, välj System > Maskinvara > Enhetshanteraren. Kontrollera om ni har något som heter Portar. Om ni enbart har Sony Ericsson-portar där alternativt inga alls, följ instruktionerna nedan:

 

Gå till Kontrollpanelen > Lägg till Maskinvara

Välj ”Ja, jag har redan anslutit maskinvaran”

Välj ”Nästa”

Välj ”Lägg till ny maskinvara” (längst ner)

Välj ”Nästa”

Välj ”Installera maskinvaran manuellt från en lista (Avancerat)”

Välj ”Nästa”

Välj ”Portar(COM & LPT)”

Välj ”Nästa”

Välj ”(Standard porttyper)” – till vänster

Välj ”Kommunikationsport” – till höger

Välj ” Nästa”

Välj ” Nästa”

Välj “Finish”

 

Ta reda på vilka program som startas automatiskt

Autoruns 8.73 [engelska; 490KB, gratis]

Ofta är det på tok för många program som startas på sin dator och om du kör programmet Autoruns får du reda på exakt alla program som startar automatiskt, synligt eller i bakgrunden då du startar din dator. Ser du något du inte vill starta varje gång så kan du enkelt inaktivera det för att snabba upp både uppstarten men även själva användandet av datorn.

http://www.microsoft.com/technet/sysinternals/Utilities/AutoRuns.mspx

 

Se på TV

CyberTV 5.0 [engelska; 1,3 MB; gratis]

Med CyberTV kan du se på en mängd TV-kanaler som sänder online från mer än 100 länder. Man behöver inte ha något TV-kort i sin dator, allt strömmas genom din Internetanslutning. En anslutning på minst 256 Kb/sekund behövs för att kunna se kanalerna. Observera att inte alla kanaler sänder dygnet runt, vilket betyder att det ibland kan vara svart i "rutan".

http://www.digorsoft.com/

 
Skapa egna installationer

mInstaller 3.7 [engelska; 78 KB; gratis]

Om du programmerar och vill ha ett enkelt och smidigt sätt att distribuera ditt program så ta hjälp av mInstaller. Det här programmet skapar ett installationskit av ditt program. Inställningsmöjligheterna är många och du klarar dig långt med detta program.

http://mrhx.ucoz.com/load/3

 

 

Ha koll på tablåerna

AkoTV2 2.37 [svenska; 387 KB; gratis]

Har du nyligen missat ditt favoritprogram? AkoTV2 hjälper dig komma ihåg genom att samla program från över 145 tv-kanaler i en och samma tablå. Du kan enkelt markera dina favoriter och få programmet att påminna dig om dem. Dölj repriser och annat du inte vill se. Perfekt för dig som verkligen vill hålla ordning på TV-tittandet...

http://akotv.qveflander.com/

 
Gratis brandvägg

Comodo Personal Firewall 2.3.5.62 [engelska; 8 063 kB; gratis; 2k/XP]

En bra brandvägg är i prinicp ett måste i dagens datorvärld, där alla datorer är anslutna till ett eller flera nätverk. Comodo Personal Firewall är en av de bästa gratis-brandväggarna, många anser till och med att den är i paritet med de bästa kommersiella. Den är en aning resurshungrig och äter upp cirka 20 MB av internminnet, men till skillnad från många andra brandväggar klarar den av alla kända tester för att tränga igenom brandväggar genom att utnyttja olika så kallde "läckor".

http://www.personalfirewall.comodo.com/

 
Defragmentera snabbt och ordentligt
SpeeDefrag 3.2 [engelska; 1 170 kB; gratis; XP] 

Tycker du att det går långsamt att defragmentera hårddisken i Windows? Med SpeeDefrag går det undan, lite mer än normalt åtminstone. Anledningen är att programmet avslutar Windows och startar om datorn innan defragmenteringen drar igång. På så sätt hålls användningen av datorns resurser nere på ett minimum, och defragmenteringen går snabbare. Efter att processen är färdig kan du välja om du vill att datorn ska startas om eller stängas av.

http://www.vcsoftwares.com/SpeeDefrag.html

 
Sök i nätuppslagsverk

NätLex 1.1.11 [svenska; 1,7 MB; gratis] 

Vem behöver ett uppslagsverk när Internet finns? NätLex är ett program som kan översätta ord mellan svenska och engelska genom att söka i ett antal olika webblexikon. Du slår bara in det ord du vill översätta och trycker på [Enter] för att påbörja sökningen. Om du i stället trycker på [Skift]+[Enter] växlar du översättningsriktning.

http://www.trilobitesoftware.com/products/natlex

 
Bra bildbehandlingsprogram för medelsvensson

Paint.NET 2.63 [engelska; 3,35 MB; gratis; .NET 2.0] 

Har du någonsin försökt göra något vettigt med Windows medföljande ritprogram Paint så vet du att det bara är rent skräp. Om du behöver något gratis och lättanvänt som fortfarande ger dig möjlighet att åstadkomma något så är Paint.NET ett lysande alternativ. Lagerhantering, specialeffekter och insticksprogram är några av funktionerna som finns i Paint.NET. För det mer avancerade användaren passar dock Photoshop eller GIMP bättre.

www.eecs.wsu.edu/paint.net

 

 

Lägg öppna fönster i en animerad loop

Deskloops 1.0.4.0 Beta [engelska; 1 613 kB; gratis; XP] 

Blir din datorskärm lätt ett gytter av öppna fönster utan någon som helst ordning? Deskloops lägger varje öppet fönster sida vid sida och låter dig snurra fram till det fönster du vill komma åt genom en snyggt animerad horisontell loop. Du roterar dig lätt fram till dina övriga fönster genom att flytta muspekaren mot sidan av skärmen. Flyttar du den högst upp hittar du en mindre loop som också ger dig möjlighet att flytta fönster så de ligger i en för dig optimal ordning, och här kan du även spara och öppna loopar.

www.xilokit.com/deskloops/deskloops.html

 

 

Ordbok med svenska språklexikon

Free Translator [engelska, 310kB, gratis]

Ordböcker som är gratis har en tendens att endast inrikta sig på de stora språken, så som engelska, tyska och franska. Ett lysande undantag är Free Translator, som inkluderar lexikon för att översätta från svenska till ett stort antal andra språk (och vice versa). Lexikonen är något varierande till sin omfattning, exempelvis innehåller den isländsk-svenska varken orden "tungur" eller "knivur". De stora språken är hur som helst relativt fylliga, och programmet är lättanvänt.

OBS! Hämta svenskt lexikon, du behöver också ha minst Net Framework 1.1 för att det ska fungera.

www.nicolaottomano.it/freetranslator.htm

 
 
Gör säkerhetskopior säkrare

ICE ECC 2.1 [engelska, 690kB, gratis]

ICE ECC är ett verifikations- och reparationsverktyg. Du använder det för att säkerställa att viktiga filer eller mappar inte går förlorade. Ett mycket smart användningsområde för det här programmet är hemmagjorda CD/DVD-skivor. En vacker dag blir de repiga eller svårlästa, och några databitar kommer att ohjälpligt gå förlorade - OM du inte har skyddat filerna innan. Med ICE ECC skapas återställningsinformation som gör att du kan återskapa även kraftigt skadade filer.

www.ice-graphics.com/ICEECC/IndexE.html

 
 
Bläddra, visa, konvertera och redigera bilder

FastStone Image Viewer 2.20 Beta [engelska, 2 530kB, gratis]

Glöm nu alla bildvisare jag har tipsat om tidigare, detta är det klart bästa hittills. FastStone kan inte bara arrangera bildspel där du väljer mellan över 150 olika övergångseffekter, du kan också batch-bearbeta bilder, beskära och göra andra mindre manipulationer. Du kan också konvertera mellan ett stort antal bildformat. Användbarheten är hög, programmet är rejält snyggt och lättanvänt med kortkommandon, och enda haken är att det är lite långsamt på att söka igenom mapparna. Men det står vi gärna ut med.

www.faststone.org/FSViewerDetail.htm

 

 

 

Lyssna och spela in nätradio

Screamer Radio 0.3.7 [engelska, 585kB, gratis]

Nätradiostationer ploppar upp som svampar ur jorden, och det finns något för alla, oavsett musiksmak eller vad det nu än vara månde. De flesta mediaspelare kan användas för att lyssna på nätradio, men Screamer Radio har den finfina fördelen att du inte bara kan lyssna, utan även lätt och ledigt kan det du hör - direkt till mp3-format. Programmet buffrar till och med kontinuerligt, så om du kommer på mitt i en låt att du vill spara den så klickar du på inspelningsknappen och får ändå hela låten sparad.

www.screamer-radio.com

 

 

 

Allt om din dator

SIW 1.50 Beta [engelska, 1 296kB, gratis]

Här har vi ett smart systeminformationsprogram som varje administratör bör ha i bakfickan. Förutom all upptänklig information om moderkort, processor, minne, grafikkort och övrig hårdvara hittar du realtidsinformation om processor- och minnesanvändning, och även över nätverkstrafiken. Därtill kan du se alla installerade video-codecs, vilka lösenord som ligger gömda bakom asterisker i diverse program och vilka nätverksanslutningar som är öppna för tillfället. Och en massa mer.

www3.sympatico.ca/gtopala/about_siw.html

 

 

 

Flexibel mediaspelare med potential

Quintessential Media Player 4.51 [svenska, 2 826kB, gratis]

De som väljer Winamp före Windows Media Player som mediaspelare gör det bland annat av skälet att Microsofts mediaspelare i allmänhet är mer tungrodd. I Quintessential Media Player är funktionaliteten modulstyrd, vilket innebär att du inte behöver installera alla funktioner som du ändå aldrig använder. Du kan därför få en riktigt smidig liten mediaspelare, eller en avancerad och mer krävande variant. För stöd för svenskt språk får du hämta hem det svenska språkpaketet på webbsidan nedan. (OBS! Språkpaketet kommer fram när du börjar ladda ner)

www.quinnware.com

 

 

 

Finjustera Windowsinställningarna

Fresh UI 7.34 [engelska, 825kB, gratis]

Att Windows är bättre än vad Microsoft vill medge känner du kanske redan till: det dräller av funktioner och möjligheter som du varken kan se eller ändra genom Windows kontrollpanel eller bland operativsystemets övriga inställningar. Antingen får du hänga på diverse tips-sajter och jaga registerinställningar, eller så laddar du hem ett specialprogram. Fresh UI innehåller hundratals extra inställningar och täcker alltifrån användargränssnitt till hårdvaruinställningar. Det finns förmodligen ungefär hundratals program av den här typen också - Fresh UI ska du välja för att det är gratis, lättanvänt och även väldigt utförligt: du får verkligen veta hur varje inställning påverkar systemet.

www.freshdevices.com/freshui.html

 

 

 

Ta en paus!

UserHealth 1.2 [engelska, 990kB, gratis]

Detta svensktillverkade program ser till att du inte slösar bort ditt liv framför datorn, görandes absolut ingenting. UserHealth håller koll på hur länge du är aktiv framför datorn, och med användardefinierade intervall får du små rekommendationer i form av pop-up-fönster nere i högerhörnet. Du kan exempelvis rekommenderas att ta några minuters paus, eller gå och lägga dig och sova. För de med riktigt dålig självdisciplin finns också möjligheten att UserHealth automatiskt stänger av datorn vid en viss tidpunkt. Fler vapen kan programmet dock inte ta till, så räcker inte detta är det fritt fram för dig att fortsätta slöa framför datorn nätterna igenom. Förutom för dig som är slösurfare kan programmet användas för att hålla koll på hur mycket tid ditt barn spenderar framför datorn.

nix.csbnet.se/~slusken/userhealth/index.html

 

 

 

Snabba upp starttiden

Quick StartUp [engelska, 782kB, gratis]

Startas Windows tillsammans med ett gäng andra program som verkar helt onödiga? Med Quick StartUp får du enkelt tillgång till en lista över de program som per automatik startas i samband med Windows uppstart, både genom Autostart-mappen, registret och filen win.ini. Med enkla kryssrutor kan du temporärt inaktivera eller aktivera uppstart av ett specifikt program, och vill du inte att de längre skall startas kan du radera dem från Quick StartUp.

www.grc.com/wizmo/wizmo.htm

 

 

 

AutioIt 3.0.101

Det belöande automatiseringsprogrammet AutoIt har nu kommit i version tre. Med ett inbyggt skriptspråk som är både enkelt och relativt komplext, kan du simulera saker som musklick, tangettryck och fönsterminimering. Ursprungligen skapades programmet för att användas vid installation av samma program på många datorer. Du kan då automatisera processen en gång och sedan låta programmen installera sig automatiskt med hjälp av AutoIt.

www.hiddensoft.com/autoit3

 

 

 

Safe XP 1.4.3.5

Det här programmet låter dig ändra de inställningar i Windows som inte är så lätta att hitta utan att tillbringa långa sena nätter i registereditorn. Du kan exempelvis ta bort komponenter från startmenyn (använda dokument, mina dokument etc.), eller inaktivera MSN Messenger - kort och gott avaktivera funktioner som du bara tycker gör din dator långsammare och mer instabil. Programmet är kanske inte lika funktionsspäckat som somliga andra i denna genre, men det är mycket överskådligt och lättanvänt.

theorica.mirrorz.com

 

 

1337player Build 24

Det fåniga namnet till trots är faktiskt 1337player en bra mediaspelare. Den är otroligt liten och snabb, och inte belamrad med onödiga funktioner. Stöd finns för zoom och undertexter. Är du ute efter en mediaspelare med fler funktioner bör du leta vidare, men 1337player torde duga bra åt de flesta.

www.daansystems.com

 

 

Program som är bra att ha vid försovningar

Lalim Phone Excuse v1.0.0 [engelska, 207 kB, gratis]

Har du råkat försova dig, men vill ge chefen en bättre anledning till varför du är sen till jobbet? Kör i så fall det här programmet i bakgrunden på din dator, med högtalarna igång, när du ringer in till jobbet. Programmet innehåller nämligen ett flertal bakgrundsljud som kan vara användbara när du ska förklara hur det kommer sig att du är sen - förslag på sådana ursäkter finns det också i programmet.

www.geocities.com/lalimsoftware/laphone

 

 

Trojan Alarm 1.0

[svenska, 22 kB, shareware]

För några år sedan så fick program av typen NetBus och Back Orifice spaltmeter tillägnade sig både i datorpressen och i vanliga medier. Även om dessa program är ganska ovanliga idag så kan det vara bra att ha någon form av skydd på din dator, särskilt om du har en fast Internetförbindelse. Trojan Alarm ligger i bakgrunden på din dator och upptäcker automatiskt när någon försöker göra ett intrång på din burk. När så sker så loggas all information och programmet meddelar dig om att ett intrångsförsök har skett.

www.prexa.nu

 

 

 

Göm programmen på skärmen

Hide Me! 1.4 [engelska, 266 kB, gratis]

Har du någonsin hållit på med någonting du inte borde på datorn, när någon smyger sig upp på dig och upptäcker vad du sysslar med? Vid sådana tillfällen är det här programmet bra att ha, eftersom det låter dig gömma allt vad du håller på med på skärmen genom att du snabbt trycker in en tangentkombination. Istället fylls skärmen med en kopia av ditt skrivbord.

www.geocities.com/jtuckerj/programs/programs.html

 

 

 

 

Snygg Tetris-klon

Tetrix 1.91 [engelska, 5.7 MB, gratis]

Tetris är ett spel som inte behöver någon närmare introduktion, och det här är en variant av spelet som gör att spelet känns toppmodernt även idag. Med 32-bitars grafik och möjlighet till upp till sex spelare samtidigt, så ger den här klonen Tetris-spelandet nya dimensioner.

www.chronos-central.com

 

 

 

Futuris Imager 2.6

[engelska, 1.35 MB, gratis]

Futuris Imager är en liten och snabb bildvisare för Windows. Programmet har stöd för över 30 olika grafikformat, däribland Jpeg, GIF, MNG/PNG/JNG, PhotoCD, TIFF och många fler. Andra funktioner som erbjuds är bland annat stöd för Twain-kompatibla bildläsare/kameror, filhanterare, snabbfunktion för bakgrundsbildsinställning, bildfilter, avancerade utskriftsmöjligheter, med mera. Programmet har också stöd för insticksprogram tillverkade av tredjepartsföretag.

alext.plastiqueweb.com

 

 

 

IEradicator

Är du trött på alla buggar och säkerhetsrisker som Microsofts webbläsare för med sig? Då bör du kanske ta dig en titt på följande programvara.IEradicator är ett litet program på cirka 50Kb som klarar av att radera samtliga versioner av Internet Explorer från och med version 3 till och med version 5.5. IEradicator fungerar i Windows 95, 98 och ME.Det går också bra att nyttja programmet för att rensa systemet

från Internet Explorer innan exempelvis en nyinstallation av webbläsaren.

www.98lite.net/ieradicator.html

 

 

PHP CODER 1.0

[engelska, 614 kB, gratis]

PHP är ett programmeringsspråk för webben som på ganska kort tid har vuxit sig oerhört stort. De främsta fördelarna med språket är att det är lätt att lära sig, att det är stabilt, och sist men inte minst att det är förvånansvärt snabbt. PHP Coder är en texteditor speciellt skapad för dig som sysslar med PHP-script. Syntaxen i koden markeras med olika färger, du kan förhandsgranska resultatet av det som dina script utför, med mera med mera. Dessutom är programmet gratis.

phpcoder.stsoft.cjb.net

 

 

 

Skydda din dator

WINLOCKER 2+ 2.4

Skydda din dator från obehöriga användare

www.itdirekt.com/nyheter/nyhet.asp?id=448

 

 

 

Tweak up1.9

[engelska, 46 kB, gratis]

Enligt tillverkaren av detta program så kan du utnyttja din dators resurser upp till 40% bättre med rätt inställningar i programmet. Detta må vara en sanning med modifikation, men faktum är att en hel del saker kan förändras till din dators snabbhets fördel med detta program. Som exempel kan nämnas möjligheten att ändra cache- storleken på din cd-rom, optimering av dina modeminställningar, och mycket annat.

tweakup.homestead.com

 

 

 

Javascript Mouseover Creator 2.0

[engelska, 1.76 MB, gratis]

Har du en hemsida, men har inte orkat med (eller klarat av?) att sätta dig in i det här med Javascript? Javascript är hur som helst ett väldigt smidigt sätt att göra din hemsida någorlunda interaktiv. Det här programmet låter dig på ett bekvämt sätt nyttja OnMouseOver-funktionen i Javascriptning, vilket bland annat ger dig möjlighet att skapa häftiga menyer.

www.code.gr

 

 

 

Testbildsvisaren1.0

[svenska, 401 kB, gratis]

Ifall du har tröttnat på flashiga skärmsläckare med effekter som närmast framkallar epilepsianfall, så är det här skärmsläckaren för dig. Programmet visar helt enkelt upp den testbild som statliga SVT begåvats med - samtidigt som du hör det berömda pipljudet ifrån testbildssändningarna i högtalarna.

come.to/testbildsvisaren

 

 

 

Toadnode 0.88

[engelska, 306 kb, gratis]

Napster är ett företag som på grund av dess program med samma namn har fått det hett om öronen i USAs domstol på senare tid. Programmet låter dig som användare dela ut dina MP3-låtar till andra användare av Napster på Internet, samtidigt som du får ta del av alla andras MP3-låtar du också. ToadNode är ett program som säkerligen kommer att ge dess skapare en het fight i domstolen det med, eftersom det här programmet inte bara låter dig dela ut mp3låtar - alla sorters filer kan spridas via ToadNodes Internet-baserade nätverk.

www.toadnode.com

 

 

 

Se över dina MS-program

Under sommaren har det upptäckts ett flertal mer eller mindre allvarliga säkerhetsbrister i flertalet Microsoft-program. E-postprogrammen Outlook och Outlook Express gör det möjligt för hackare att ta kontrollen över din dator genom ett särskilt utformat e-postmeddelande som du inte ens behöver öppna. Buggen kommer ifrån en komponent i Internet Explorer som de två e-postprogrammen delar och Microsoft rekommenderar uppgradering till den nyare versionen Internet Explorer 5.5 eller en uppdatering som finns att hämta hos Microsoft. (Se länk nedan.) För Windows 2000-användare är det dock lite knivigare då de först måste installera IE 5.01 SP1 eller Windows 2000 SP1 före IE 5.5. Microsoft har även släppt Service Pack 1 till Windows 2000 som nu finns tillgängligt för nedladdning (13,8 MB till 29,6 MB för den kompaktare och 83 MB för nätverksversionen) eller kan köpas på CD. Räkna dock med att det kan dröja lite längre innan svenska versioner av servicepaketen kommit ut.

www.ussrback.com/labs50.html

www.microsoft.com/windows/ie/download/critical/patch9.htm

www.microsoft.com/technet/security/bulletin/ms00-043.asp

www.microsoft.com/windows2000/downloads/recommended/sp1

 

 

 

Mukti clipboard 1.1

[engelska, 91 kB, gratis]

Windows inbyggda funktion för att klippa och klistra olika former av data emellan olika program är numera nästan oumbärlig, trots dess begränsningar. Den främsta begränsningen måtte vara det att Windows bara klarar av att hantera ett urklipp i taget, vilket kan vara ganska så irriterande. Som du säkert redan klurat ut, så är Multi Clipboard ett program som är ämnat att låta dig använda mer än ett utklipp samtidigt, närmare bestämt ända upp till nio stycken i taget.

www.programming.de

 

 

 

Gratistips

Gratisguiden uppdateras dagligen här hittar du allt som är gratis

www.gratisguiden.nu

 

 

 

Webbdesign

En engelsk sajt med många bra javascript. Lätta att hitta och att kopiera.

javascript.internet.com

 

 

 

Väderprognos

Dagens och morgondagens väder. Du kan även visa väder på din egen hemsida.

www.vader.se

 

 

 

 

 


 

 

WINDOWSTIPS

 

 

Logga in automatiskt på din dator pil NY

Ibland kan man ha en dator där det bara är jobbigt att hålla på att logga in hela tiden. Det kan t.ex vara en speldator där man inte har flera användare och inte heller bryr sig om någon kan komma åt informationen enkelt. För att åstadkomma detta måste man starta en mer avancerad kontrollpanel för användare. Det är enkelt fixat enligt följande:

 

  Vista

 

1.Starta netplwiz, Start -> Skriv in netplwiz i sökrutan -> Klicka på netplwiz

2.Du har nu startat en mer avancerad kontroll av användarkonton

3.På Användare-fliken, bocka ur “Användarnamn och lösenord måste anges för användning av datorn”

4.Klicka OK, nu får du skriva in användare och lösenord på den användare som ska bli inloggad automatiskt

5.Vid nästa omstart kommer denna användare att bli automatiskt inloggad

 

  XP

Du går till Start > Kör och skriver "control userpasswords2" och trycker [Enter]. När den avancerade användarkontrollpanelen öppnas markerar du det konto du vill att datorn ska logga in automatiskt på. Kryssa sedan ur rutan ovanför kontona för att se till att lösenord inte ska krävas för att logga in på datorn. Tryck sedan OK. Om det finns ett lösenord på kontot kommer du att behöva ange det, annars är det bara att starta datorn och se den logga in automatiskt.


Stäng krånglande processer
Ibland kan program sluta fungera men även om de inte får hela Windows att krascha kan de ändå göra datorn långsam eller få den att fungera sämre på andra sätt. Ett krånglande program, eller process, kan du enkelt stänga med hjälp av aktivitetshanteraren. Den startar du antingen genom att trycka på CTRL+ALT+DELETE och välja aktivitetshanteraren, eller genom att välja START - KÖR - och skriva TASKMGR.EXE och trycka enter. På fliken som heter Program kan du stänga program och på fliken som heter processer kan du stänga processer. Tänk bara på att inte försöka stänga någonting som du inte vet vad det är, det kan ställa till mer besvär än vad du hade från början. Ibland är bästa lösningen på krånglande program att helt enkelt starta om datorn.


Hantera resurser från kommandotolken

Kommandot "net share" visar vilka resurser som finns utdelade på din dator. Använd kommandotolken (start – kör – skriv "cmd" utan citat och tryck enter) för att köra kommandot. Du får en lista på resurserna som delas ut och om du vill radera någon så använd "net share resursnamn /delete" för att ta bort den. Observera att du byter ut resursnamn mot resursens fullständiga namn och att du inte bör försöka ta bort standardresurser som delats ut.

 


 

Kör med begränsat konto

Som standard är alla konton du skapar i Windows XP sådana som har fullständiga rättigheter på datorn. Detta är orsaken till många säkerhetsproblem och gör att virus och andra skadliga program mycket enkelt kan installera sig i din dator. Genom att istället använda ett konto med begränsade rättigheter kan du undvika detta. Gå till Start > Kontrollpanelen > Användarkonton > Skapa ny användare och när du kommer till valet "Datoradministratör" eller "Begränsad" väljer du Begränsad.

När du använder Windows XP som en begränsad användare har du inte rättigheter att ändra många inställningar eller installera program. Istället för att logga ut och logga in som en administratör kan du oftast högerklicka en kontrollpanel eller program och välja "Kör som..." för att sedan ange ett kontonamn och lösenord meför ett konto som har administratörsrättigheter. Ibland får du fram "Kör som"-menyn genom att hålla in skift när du högerklickar filen eller kontrollpanelen.

 


 

KONTROLLERA HÅRDDISKEN EFTER FEL

Ibland kan det vara bra att köra en diskkontroll för att reparera fel som korrupta filer eller ofullständiga index, som annars kan leda till problem. Gå till Start > Kör och skriv "chkdsk c: /f". Tryck OK (har du Windows installerat på C: kommer du att bli tillfrågad om du vill köra diskkontrollen nästa gång datorn startas om. Svara då Ja och starta om datorn). För att se resultaten av diskkontrollen går du till Start > Kontrollpanalen > Administrationsverktyg > Loggboken. Leta där efter Händelse-ID 1001 och öppna upp denna så ser du vad verktyget har åtgärdat för fel.

 


 

VEM ÄGER DIN DATOR ?

Om du vill ändra informationen du skrev in om datorns innehavare när du installerade ditt Windows-system, så kan detta i efterhand göras via lite ändringar i din dators systemregister. Starta Registereditorn genom att välja Kör under Startmenyn och skriv "regedit". Klicka dig fram till HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion och ändra sedan i fälten RegisteredOwner och RegisteredOrganization. Tänk på att vara väldigt försiktig när du ändrar i Registret! Känner du dig det minsta osäker bör du avstå.

 

 

 

SLIPP WINDOWSLOGGAN

Vill du kunna se vad det är för drivrutiner som egentligen laddas in i minnet när du slår på datorn, istället för att mötas av Windows tråkiga och blinkande blåa logga? Smidigaste sättet är att bara trycka på ESC-knappen när loggan dyker upp, medan ett sätt för att permanent bli av med loggan är att editera MSDOS.SYS i Windows-katalogen och där lägga till raden LOGO=0 i sektionen Options.

 

 

 

 
TA BORT AVSLUTNINGSALTERNATIV

Är du rädd för vad dina nyfikna ungar kan ta sig till om de av någon anledning skulle råka hamna i den avskräckande dos-prompten i Windows? Ett sätt att minska risken för en sådan situation är, förutom att ta bort eventuella genvägar till dosprompten, att se till att alternativet "Avsluta till MS-DOS" är borttaget i Startmenyn/Avsluta. Är du osäker bör du inte ge dig in på detta tips, men känner du dig varm i kläderna kan det vara väl värt besväret. Först så startar du Regedit, och klickar dig där fram till HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/ CurrentVersion/Policies/. Högerklicka i den högra rutan och välj ny Nyckel. Ge sedan nyckeln namnet "Winoldapp 4". Gå sedan in i "nyckeln" Winoldapp och högerklicka, välj sedan ny DWORD-värde. Ge därefter nyckeln namnet "NoRealMode 6". Dubbelklicka på värdet och skriv in siffran 1. Efter det är det bara att starta om datorn för att verkställa förändringen.

 

 

 

RENSA DOKUMENTMENYN VID UPPSTART

Vill du rensa din dokumentmeny automatiskt varje gång din dator startar upp? Med lite trixande så är det enkelt fixat. Gå in i din autostartmapp i startmenyn, genom att högerklicka på denna och välja öppna. Skapa sedan en ny text-fil i mappen, och byt namn på denna till "clean.bat". Högerklicka sedan på denna och välj Redigera. I filen skriver du sedan följande: "move c:\windows\recent\*.* c:\recycled".

 

 

 

 
KOLLA DITT LEDIGA MINNE

Att Windows fortfarande bygger på DOS är knappast någon hemlighet, men allteftersom DOS får en mer tynande tillvaro så glöms många av de fördelar som detta textbaserade operativsystem faktiskt hade bort. Ett alldeles utmärkt program för att titta hur mycket ledigt minne du har i din dator är faktiskt programmet Mem, som medföljer DOS och Windows. Det startar du enkelt genom att i din kommandoprompt skriva in Mem, och trycka på enter. Vill du se hur mycket konventionellt minne du har ledigt, så ska du istället skriva mem /f.

 

 

 

 
KORTKOMMANDON

Har du en tre-fyra program som du dagligen använder, och således vill kunna starta upp snabbt utan att behöva bläddra igenom hela startmenyn? En lösning är då att lägga en genväg till dem i aktivitetsfältet, men den lösningen är faktiskt inte den allra snabbaste. Det absolut snabbaste sättet är istället att binda upp ett tangentbaserat kortkommando för att starta programmet, och detta gör du på följande vis: Skapa en genväg till den .exe-fil som du vill ha kortkommandot till. Var du placerar denna genväg är irrelevant. Gå in på egenskaperna för genvägen, och bläddra till fliken "Genväg". I fältet Kortkommando kan du ställa in valfri tangentkombination för att starta just detta program. Kom dock ihåg att med allt för många kortkommandon till allt för många program så kan det lätt bli lite för rörigt.

 

 

 

[Ctrl] + [Alt] + [Esc] och några kombinationer till...

Tangentkombinationen i rubriken kan användas när du använder ett program i fullskärmsläge, om du vill komma åt aktivitetsfältet. Om du trycker [Ctrl]+[Alt]+[Esc] i övriga sammanhang så växlar du direkt fönster till det program som befinner sig till höger om det aktuella fönstret. En variant av [Alt]+[Tab] med andra ord, som kan vara snabbare att använda om du växlar tätt mellan två program. Att trycka in [Ctrl] är i dessa sammanhang inte növdändigt; i själva verket räcker det med [Alt]+[Esc] för att åstadkomma denna programväxling. Vill du växla till det fönster som ligger till vänster om det program du använder använder du i stället kombinationen [Alt]+[Shift]+[Esc]

 


 

Upp på sidan

 

 

 

 


Copyright © Ulf Qvarnström

Uppdaterad: måndag 12 mars 2012